Már PID szenzorral is kapható a VentisPro gázérzékelő!

Már PID szenzorral is kapható a VentisPro gázérzékelő!

Gavin Boorman az Industrial Scientific európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióinak ügyvezető igazgatója és vezérigazgatója válaszolt néhány kérdésre a legújabb Ventis Pro5 PID gázérzékelőnkkel kapcsolatban. (fotoionizációs detektor (PID) az illékony szerves vegyületek (VOC) mérésére)

Mi is az a Ventis Pro5 PID VOC érzékelő?

A Ventis Pro5 gázérzékelő PID VOC szenzorral  a legkisebb, legtartósabb, legkompaktabb, legkényelmesebb, legmegbízhatóbb PID detektor a piacon. Gyökeres változást hoz a munkaegészségügyi területen dolgozók számára szerte a világon.
 
A Ventis Pro5 Multi-Gáz Monitor már most is szuper termék – világszerte emberek tízezrei használják nap mint nap mindenféle kemény ipari környezetben. Nincs más olyan platform egy PID-érzékelő számára, amely azt nyújtja, amit a mi rendszerünk. A hardveren kívül számos csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre: BLE (BlueTooth kommunikáció okostelefonokkal), Wi-Fi és mobil GSM kapcsolat. A PID szenzorral (is) rendelkező Ventis Pro5 csatlakozhat az iNet platformunkhoz is, amely lehetővé teszi a valós idejű monitorozást, adatkezelést és végpontok közötti karbantartási szolgáltatásokat. Ez egy teljes csomag a VOC monitorozáshoz.
 

 

Miért olyan fontosak a PID-érzékelők a VOC-k észlelésében?

A PID-érzékelők az elmúlt néhány évben egyre elterjedtebbekké váltak, mivel felfedeztük a mérgező szénhidrogéneknek való kitettséggel kapcsolatos hosszú távú egészségügyi kockázatokat. Az alapvető probléma, hogy ezeknek a szerves gőzöknek a többsége mérgező, mielőtt tűzveszélyessé válna.

Évek óta megszokott, hogy a különböző éghető gázok mérésére, például a metán, a pentán, a bután és a benzin, LEL (Alsó Robbanási Határérték) szenzort használnak. (Az ARH az a szint, amelyen a gáz felrobbanhatnak és tüzet okozhatnak.) De sok szerves anyag, mint például a dízel vagy a kerozin, mérgező, mielőtt elérné a robbanásveszélyes tartományt! Még ha fennáll a robbanásveszély is, az ilyen anyagoknak való ismételt expozíció növelheti a súlyos egészségügyi károsodások, például légúti problémák vagy rák kockázatát.

Főként mely iparágak fognak érdeklődni az új PID-érzékelő iránt?

Iparágak széles skálája: bárhol, ahol VOC-k jelen vannak. Néhány gyakori felhasználási terület:

  • finomítók
  • vegyipar
  • üzemanyag tárolás és szállítás
  • katasztrófavédelem
  • földmérők
  • vízkezelés
  • élelmiszer ipar
  • műanyagipar

Ez a lista nem teljes – több alkalmazási terület létezik, mint gondolnánk!

Kinek lesz hasznos a PID VOC érzékelő használata?

A munkahelyi egészségvédelmi szakemberek nagyon hasznos lesz az érzékelő, mert az egészségügyi kockázatokkal foglalkoznak, nem csak a biztonsággal. Egy másik szerepkör a környezetvédelmi megbízott, különösen azért, mert ezeknek a gázoknak/gőzöknek az intézkedési küszöbértékei folyamatosan csökkennek.
Mivel az emberek felismerték, hogy a VOC-k már kis mennyiségben is veszélyesek, ezek monitorozása az egészség-, biztonság- és környezetvédelmi (HSE) menedzsmentben is általánossá válik.

 

Miben nyújt többet a Ventis Pro5 készülék PID szenzora a hagyományos PID szenzorokhoz képest?

A legnagyobb előnye párás környezetben érvényesül. Az összes PID érzékelőnél problémát jelent, hogy szenvednek a nedvességre adott választól.
Erre a kedvenc szemléltetési módom a kávéscsésze teszt. Ha a hagyományos PID érzékelőket egy csésze forró kávé felett mozgatjuk, a szenzorok hamis riasztást fognak adni. Ez óriási kihívás, mert számos iparágban, amikor egy munkaterületen sétálnak, hőmérséklet-, páratartalom- és nyomásváltozások fordulhatnak elő. Ez normális dolog, de a hagyományos PID-érzékelők nagyon érzékenyek ezekre a hatásokra, és hamis adatokat szolgáltatnak. Ez oda vezethet, hogy a dolgozók fölösleges óvintézkedéseket tesznek olyan gázexpozíció miatt, amely soha nem fordult elő.
A Ventis Pro5 PID-érzékelője egyedülálló, szabadalmaztatott technológiát használ, az úgynevezett kerítéselektródát. Az érzékelő kötegébe egy extra elektródát építenek be, amely kompenzálja a hőmérséklet- vagy páratartalom-változások miatti elmozdulás egy részét. Ha a PID-el ellátott Ventis Pro5-öt egy forró kávé fölé tartjuk, akkor stabil marad! Ez óriási előny a dolgozók számára, hogy nem kell téves riasztásokkal foglalkozniuk.
Egy másik teljesítményjavulás a hosszabb akkumulátor-üzemidő. Az új PID-ünk kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos érzékelők.
Összességében a Ventis Pro5 PID-érzékelője stabilabb, robusztusabb, és jobb hosszú távú teljesítményt nyújt, mint a régebbi generációk.

 

Miben hasonlít a PID-érzékelővel rendelkező Ventis Pro5 például az előző közkedvelt VOC mintavételező MX6 iBrid gázérzékelőhöz?

A fő különbség a szenzor és maga a készülék. A szenzor technológia folyamatosan fejlődik, ami azt jelenti, hogy a Ventis Pro5 PID szenzora jelentős teljesítményelőnyökkel rendelkezik az MX6 iBridben használt PID szenzorral szemben.
Másodszor, bár az MX6 iBrid fantasztikus termék, de nehéz, ha egész nap viselni kell és a mérete is sokkal nagyobb. A Ventis Pro5 olyasvalami, amit felcsatolhatsz a munkaruhádra, és elfelejtheted. Kényelmes, kicsi és könnyű. A Ventis Pro5 valóban egy személyi gázérzékelő!
A Ventis Pro5 egy teljesen új lehetőséget is nyit a vezeték nélküli /távfelügyelt/ VOC észleléshez. Korábban a leolvasásokat a monitor naplózta, és csak azután lehetett hozzáférni, hogy a munka befejeződött, és a felhasználó visszahelyezte a monitort a dokkolóba. Mostantól a monitor valós idejű gázleolvasásai közvetlenül a felhőbe továbbítódnak, ahol az érintettek láthatják, mi történik a munkaterületen.

 

A PID szenzor használata miatt tudnak LEL szenzort is használni? Kell valamilyen kompromisszumot kötni?

Nincs kompromisszum a biztonságban, mert ezek egymást kiegészítő technológiák. Mielőtt a VOC-k gyúlékonyakká válnának, a PID a felhasználó védelme érdekében PPM értékben érzékeli a mérgező anyagot. Mindkét leolvasás értékes, így az esetek 90%-ában a LEL-t és a PID-et együtt használhatjuk ugyanabban az eszközben.
 
(Annyi kiegészítés szükséges, hogy a PID szenzor elfoglalja a nagy energia felvételű szenzorhelyet, ezért katalitikus elven működő LEL szenzor helyett csak a korszerűbb kis energia fogyasztású infrás LEL szenzort tudjuk használni, továbbá a PID és CO2 szenzor alkalmazása is kizárja egymást.)

 

A PID érzékelők nyilvánvalóan komoly előnyökkel járnak a felhasználók számára. Miért nem elterjedtebbek a piacon?

A múltban a PID-érzékelők bonyolultak, nagyon drágák, nagy méretűek és nehezen karbantarthatók voltak. Az új fejlesztéseknek köszönhetően a fenntartási költségek csökkentek, használatához nem kell szakembernek lenni. A Ventis Pro5 készülék PID (VOC) érzékelővel ugyanúgy használható, mint bármely más gázérzékelővel – nincs benne semmi különös vagy bonyolult.

Mi kelti fel legjobban az érdeklődésed ebben a termékben?

Az, hogy a PID-érzékelővel ellátott Ventis Pro5 elősegíti elképzeléseink megvalósítását: 2050-re megszüntetni a munkahelyi haláleseteket. Jelenleg több tíz, sőt százezer munkavállaló van kitéve mérgező szénhidrogéneknek minden munkanapján. Senki sem kezeli. Senki nem irányítja. Ezek az emberek veszélyben vannak, és bár ez nem jelent közvetlen életveszélyt, de fennáll a hosszú távú egészségügyi problémák veszélye. Célunk, hogy megvédjük az embereket ezektől a veszélyes anyagoktól, és jóval korábban figyelmeztessük őket, hogy a munkáltatók megtehessék a megfelelő óvintézkedéseket.

 

További hírek