Mit jelent a PAPR és szükségem van-e ilyenre?

Mit jelent a PAPR és szükségem van-e ilyenre?

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a legtöbb felhasználó nem érti egyértelműen a PAPR lényegét. (Powered Air-Purifying Respirator = Rásegítéssel működő légzésvédő) Mivel a Nesler Kft. rendelkezik a legszélesebb választékkal PAPR légzésvédőkből, ezért kötelességünknek érezzük, hogy időnként újra és újra áttekintsük és összefoglaljuk a legfontosabb információkat, ezzel segítve a vásárlóinkat a megalapozott és felelősségteljes döntés meghozásában.

Mi az a PAPR?

A legegyszerűbb módja az összehasonlításnak, ha konkrét példákon keresztül hasonlítom össze a normál szűrési típusú fél- és teljesálarcokkal.
 
PAPR_VS_ELIPSE
 
A szűrőbetétekben tulajdonképpen nincsen különbség egyik verziónál sem, csak az alakjukban és a csatlakozásukban. A legnagyobb különbséget az jelenti, hogy amíg egy félálarcnál a tüdőnkkel kell átszívni a szűrőbetéten a levegőt, a PAPR esetében ezt elvégzi helyettünk a beépített ventilátor.
Ez a különbség természetesen magában foglalja azt, hogy a PAPR-nek van akkumulátora, ventillátora és töltője is. Van olyan verzió, mint a CleanAIR termékek, ahol derékövön hordozzuk a készüléket és szükség van egy légzőcsőre, ami a levegőt a fejrészhez (álarc, kámzsa, sisak vagy arcvédő) juttatja, de vannak olyan különleges típusok is, mint a PureFlo sisak, ahol nincs szükség övre és légzőcsőre, mert minden a fejrészben található.

 

Miért használjunk PAPR-t?

A PAPR légzésvédők előnyeit egy táblázatba gyűjtöttük össze, ami megkönnyíti az összehasonlítást:

PAPR légzésvédő

Hagyományos légzésvédő álarc

Ventillátoros rásegítésű A tüdőnkkel szívjuk át a levegőt
Laza illeszkedésű is lehet Csak szoros illeszkedésű lehet
Nincs szükség illeszkedés ellenőrzésre      
Szükség van illeszkedés ellenőrzésre
Kényelmes viselet Meleg és izzasztó
Túlnyomásos Negatív nyomásos
Névleges védelmi tényező: akár 1000 Névleges védelmi tényező: max. 50 (félálarc) max. 200 (teljesálarc)

 

Ha hosszú időn keresztül kell a tüdőnknek ezzel a plusz terheléssel „megküzdeni” az extra terhelést jelent az edzettebb szervezetnek is. A PAPR esetén nincs légzési ellenállás így normál módon lélegezhetünk.

Nagyon fontos, hogy egy PAPR viselésekor, nincs jelentősége a fejméretnek/arcformának, nem okoz problémát a borosta vagy szakáll (hölgyeknél igen), a kámzsák és arcvédők esetén viselhető SZEMÜVEG is (dioptriás vagy védőszemüveg)

A félálarcnak és a teljesálarcnak szorosan az arcunkhoz kell simulni, ez legtöbbször kényelmetlen érzés, hogy szorítja a fejünket/arcunkat és a nyomai sokáig látszanak, miután levettük.

A PAPR légzéscsatlakozójában, a folyamatos légáramlásnak köszönhetően nem izzadunk bele és nem forrósodik fel az arcunk, ezért párásodásra sem hajlamos.

Kevesebb az esély bőrirritációra, amit az álarcok gumi vagy szilikon alapanyaga okozhat.

A legfontosabb dolog mégis a biztonság, hiszen védőeszközökről beszélünk. A PAPR a túlnyomás miatt sokkal biztonságosabb, mint egy negatív nyomásos légzésvédő. Ha pl. egy félálarc munka közben elmozdul az arcunktól, akkor azonnal a szennyezett levegőt szívjuk be, mert a levegő a kisebb ellenállás felé fog menni ami nem a szűrőbetéten keresztül vezet, hanem a résen át ami az arcperem és az arcunk között keletkezett.

A legtöbb iparágban lehet optimális választás egy PAPR légzésvédő, de nem mindegy, hogy melyik típus, milyen szűrőbetéttel és milyen légzéscsatlakozóval (fejrésszel), ezen kívül rengeteg hasznos kiegészítőt is lehet választani hozzájuk.

Tekintse át kínálatunkat és keressen minket, hogy az adott feladathoz legjobb légzésvédelmet tudjuk javasolni.

További hírek